
توجه مهم : این بخش هیچ ارتباطی با دوره نخبگان شیمی ندارد و تنها جنبه تعاملی برای اعضای سایت را دارد (یعنی بخشی از محتوای نوشتاری رایگان سایت می باشد)
شرایط پاسخگویی به سوالات:
1- با کمال احترام به سوالات درسی تکراری پاسخ داده نخواهد شد، بنابراین لطفا قبل از پرسیدن سوال ارزشمندتان ، به سوالاتی که سایر دوستان پرسیده اند توجه کنید.
2- پاسخ خیلی از سوالات کوتاه ، در ویدیوهای آموزشی رایگان سایت قرار گرفته است. در صورتی که پاسخ سوالتان در داخل ویدیوهای آموزشی وجود داشته باشد، به آن سوال نیز پاسخ داده نخواهد شد. پس لطفا قبل از پرسش، ویدیوهای آموزشی رایگان سایت را مشاهده کنید.
3- سوالات که جنبه تخصصی داشته باشد و مربوط به محتوای دوره پیشرفته نخبگان شیمی باشد، پاسخ داده نخواهد شد (به احترام شرکت کنندگان این دوره)
4- به سوالات محاسباتی نیز پاسخ داده نمیشود اما نکات مربوط به حل مسائل پاسخ داده خواهد شد.
با تشکر از شما دوست ارزشمندمان…
لطفا سوال خود را در کادر زیر بنویسید، در صورتی که سوالتان شرایط بالا را داشته باشد پس از 24 الی 48 ساعت آینده به آن پاسخ داده خواهد شد.
توجه : سوالات شما پس از تایید، منتشر خواهد شد
سلام استاد خسته نباشید.من تو یه تستی دیدم فرمول ترکیبات هیدروژن دار گروه ۱۶ رو به این شکل نوشته:XH2 منم غلط حسابش کردم رفتم پاسخنامه و دیدم درست حساب کرده.در حالی که ما میدونیم درستش H2X هست.آیا اشتباه ازپاسخنامه هست یا من؟
خیلی ممنونم ازتون که وقت میزارید و سوالامون رو پاسخ میدید.☘️🙏
سلام به شما دوست عزیز.
فرمول ترکیبات هیدروژن دار گروه 16 به صورت H2X هست و در تست های کنکور این فرمول رو در نظر میگیریم. اما تست هایی که کنکوری نیستن و مربوط به سایر مولفان هستن، سلیقه ای عمل می کنن؛ یعنی گاهی ممکنه بعضی طراح های چنین تست هایی، فرم XH2 رو هم درست در نظر بگیرن.
سلام مجدد استاد ببخشید طیف نشری خطی سدیم چند تا خط تو ناحیه مرئی داره؟ ۱ یا ۷ تا
متشکرم.
با سلام. براساس ویرایش جدید کتاب درسی دهم در صفحه 23، طیف نشری خطی سدیم شامل 7 خط رنگی در ناحیه مرئی هست.
منظور از محدوده مرئی طول موج بین حدود 400 نانومتر تا 700 نانومتر هست. هر خطی که در این محدوده باشه، به عنوان خط مرئی حساب می کنیم.
سلام استاد وقتتون بخیر.
عدد آووگادرو یکا داره؟یکاش ازکجا و چجوری به دست میاد؟
ممنون
سلام وقت شما هم بخیر.
بله یکای عددآووگادرو «یک بر مول» یا «مول به توان منفی یک» هست.
از اونجا که عددآووگادرو به ازای یک مول از ماده تعریف میشه چنین یکایی رو براش تعریف می کنیم.
سلام استاد وقتتون بخیر
ببخشید این که میگن توی تعادل واکنش به سمت چپ جابهجا میشه یعنی چی؟
با سلام و وقت بخیر.
اگر در واکنش های تعادلی در اثر یک عامل خارجی مثل تغییر دما، تغییر فشار و یا تغییر غلظت، تعادل بهم بریزد آن واکنش براساس قانون لوشاتلیه، برای برقراری مجدد تعادل یا در جهت رفت بیشتر پیشروی می کند یا در جهت برگشت.
اگر واکنش در جهت رفت پیشروی بیشتری داشته باشد اصطلاحا می گوییم تعادل به سمت راست جا به جا شده است و اگر واکنش در جهت برگشت پیشروی بیشتری داشته باشد، می گوییم تعادل به سمت چپ جا به جا می شود.
سلام استاد وقتتون بخیر
ببخشید با توجه به اینکه طراح توی تست شیمی جلوی سوال توی پرانتز جرم مولی اتم ها رو به ما میده آیا ما لازمه جرم مولی اتم ها رو هم حفظ باشیم؟
با سلام و وقت بخیر.
قطعا در مسائل، جرم مولی ها به شما داده خواهد شد. اما در سایر تست ها، خصوصا تست های تحلیلی که قرار است دو یا چند ماده را مقایسه کنید، بهتر است برای سرعت عمل بالاتر، جرم مولی اتم های پرتکرار و متداول را حفظ نمایید. هر چند در صورت تمرین و تکرار زیاد مسائل، خود به خود جرم مولی اتم ها را حفظ خواهید کرد. در صورتی که آگاهانه آن ها را به خاطر بسپارید احتمال فراموشی کمتر خواهد بود.
موفق باشید.
با سلام خسته نباشید استاد . قبل ار پرسش سوال ممنون بابت تدریس حرفه ای و مفیدتون سوال داشتم خدمتتون
اینکه شما فرمودین که فرمول کتون ها از CnH2nO بدست میاد ولی زردچوبه که گروه کتون داره اگر ۱۵ کربن رو که در نظر بگیریم تعداد هیدروژن ها از فرمول پیروی نمی کنه علتش به خاطر چیه؟ و به استثنا آیا باید حفظ کرد؟ همچنین دارچین که گروه آلدهیدی داره اما باز هم تعداد هیدروژن از فرمول پیروی نمی کنه چرا؟
با سلام به شما دوست خوبم.
طبق آموزش های فصل سوم شیمی یازدهم، یاد میگیریم که فرمول عمومی کتون ها به صورت CnH2nO است. اما باید توجه داشته باشید که منظور از کتون ها در این فرمول، فقط کتون های «راست زنجیر و سیرشده» است! یعنی کتون هایی که فقط «یک عامل کتونی» داشته باشند و هیچ گروه عاملی دیگری نداشته باشند. همچنین ساختار آن ها به صورت راست زنجیر باشد و هیچگونه حلقه و یا پیوند دوگانه یا سه گانه ای میان کربن ها وجود نداشته باشد.
چنانچه کتون مورد نظر راست زنجیر و سیرشده نباشد، از فرمول بالا پیروی نمی کند و ناچاریم فرمول آن را حفظ کنیم.
این نکاتی که در بالا ذکر شد برای فرمول عمومی آلدهیدها و سایر گروه های عاملی که در فصل سوم می خوانید نیز صدق می کند.
موفق باشید
سلام استاد ببخشید یک سوال داشتم
اینکه میشه لطفا تفاوت سوختن و اکسایش رو بگید ممنون میشم 🙂
با سلام و وقت بخیر.
واکنش سوختن به واکنش سریع یک ماده با اکسیژن می گوییم که برای انجام شدن آن نیاز به جرقه یا شعله وجود دارد.
واکنش آکسایش به واکنش آهسته یک ماده با اکسیژن می گوییم که نیازی به وجود شعله یا جرقه برای انجام واکنش نیست.
موفق باشید
سلام
ببخشید من یک سوال از شکل کتاب درسی دوازدهم داشتم اگر امکان داره من رو راهنمایی کنید.
در فصل سوم کتاب دوازدهم یه شکل (نقشه پتانسیل الکتروستاتیکی) از کربن دی اکسید رسم شده که در آن ابر الکترونی C از 2 تا O کناری بیشتر است.
آیا شکل کتاب اشتباه هست یا بخاطر اینکه C دو بار جزئی + دارد و هر کدام از O ها 1 بارجزئی – ، ابر الکترونی کربن نسبت به اکسیژن های اطرافش بزرگتر رسم شده است. امیدوارم منظورم رو درست بیان کرده باشم
با تشکر
با سلام. با توجه به نکات فصل سوم شیمی دوازدهم، اندازه ابر الکترونی اطراف یک اتم، با شعاع آن اتم متناسب است. اتمی که شعاع بزرگتری دارد، اندازه ابر الکترونی آن نیز بزرگتر دیده خواهد شد.
اما رنگ قرمز یا آبی که در نقشه پتانسیل الکترواستاتیکی مطرح می شود ربطی به اندازه ابر الکترونی ندارد؛ به عبارت دیگر در بحث نقشه پتانسیل الکتروستاتیکی کاری به اندازه ابرالکترونی نداریم، بلکه فقط به احتمال حضور الکترون های پیوندی کار داریم! به طوری که هر چه احتمال حضور الکترون های پیوندی بیشتر باشد رنگ قرمز و هر چه احتمال حضور الکترون های پیوندی کمتر باشد رنگ آبی را به ابرالکترونی نسبت می دهیم.
بر اساس نکات شیمی یازدهم می دانیم اتم C شعاع بزرگتری نسبت به اتم O دارد. همین عامل باعث می شود که ابرالکترونی آن فضای بزرگتری از ابرالکترونی اکسیژن را اشغال کند. در رابطه با سایر شکل ها نیز همین نکته صادق است.
موفق باشید
سلام استاد خسته نباشید ببخشید یک سوال داشتم من هر کاری می کنم نمی توانم جواب این موازنه را پیدا کنم اگر میشه کمکم کنید
NA2CO3 + Ca(NO3)2 NA2NO3 + CaCO3
با سلام.
توجه داشته باشید معادله به صورت اشتباه نوشته است. طبق قواعد فرمول نویسی فرمول سدیم نیترات به صورت NaNO3 است. بنابراین فرم درست معادله شما به صورت زیر خواهد بود:
Na2CO3 + Ca(NO3)2 ===> NaNO3 + CaCO3
حال به راحتی می توانید آن را موازنه کنید.
توصیه می شود با دقت آموزش مربوط به موازنه را از سایت ببینید. جهت مشاهده این آموزش اینجا کلیک کنید
سلام استاد
ببخشید هیچ وقت این سوالم برطرف نشده که چرا نمیتونیم مولکول کربن دواتمی داشته باشیم و چرا بین شون نمیتونه پیوند ۴ گانه شکل بگیره؟
با سلام به شما دوست گرامی.
سوالی که پرسیدید در حیطه المپیاد است نه کنکور!
در حیطه المپیاد باید بگوییم که اخیراً دانشمندان وجود پیوند چهارگانه کربن-کربن را در مقاله ای به اثبات رسانیده اند. مولکول C2 وجود دارد که در آن پیوند چهارگانه بین دو اتم کربن موجود است اما این مولکول به اندازه سایر ترکیبات کربن پایدار نیست و سریعاً از بین می رود. برای اینکه این موضوع را بهتر درک کنید باید با واژه «اوربیتال» آشنایی داشته باشید اما این واژه در کتاب درسی نظام جدید وجود ندارد!
دلیل اینکه پیوندهای چهارگانه متداول نیستند شکل فضایی خاص نوعی اوربیتال است که به طور کلی اجازه تشکیل چهار پیوند بین دو اتم را نمی دهد.
موفق باشید
سلام استاد دانش روز تون بخیر 🌹🌸🌹🌸
خواستم بگم کووالانسی _واندروالسی_هیدروژنی چه فرقی باهم دیگه دارند؟
کوالانسی و هیدروژنی پیوند بین مولکولی اند؟
واندروالسی هم نیروی بین دو تا مولکول است؟
ممنون میشم در این مورد راهنماییم کنید.
خیالت تونم راحت تمام آموزش های سایت رو هم دیدم اما خب هنوز به پاسخ این سوال نرسیدم.🙄
سلام و درود. وقت شما هم بخیر
پیوند کووالانسی ، پیوند بین دو اتم است.
اما پیوند هیدروژنی و نیروی واندروالسی، نیروی جاذبه بین دو مولکول محسوب می شود.
موفق باشید🌹
سلام استاد وقتتون بخیر
شما در تعریف گفتین که کاتد الکترودی هست ک کاهش میابد ولی الکترود که میدونیم خودش درواقع همان تیغه ی فلزی میباشد، دارای یون نیست ک بتونه الکترون بگیره و کاهش یابد و خود اتم فلزی هم ک نمیتونه الکترون بگیره
میشه برام رفع ابهام کنین
با سلام به شما دوست عزیز. تیغه فلزی یک جامد فلزی است. توجه کنید که جامدهای فلزی از اتم خنثی فلز تشکیل نمی شوند؛ زیرا می دانیم جامدهای فلزی باید رسانای جریان الکتریسیته باشند. شرط رسانایی الکتریکی این است که اولاً ماده مورد نظر دارای بار الکتریکی باشد و ثانیاً ذرات باردار آن بتوانند آزادانه حرکت کنند. در فصل سوم شیمی دوازدهم می خوانید که در جامدهای فلزی، یون های مثبت فلز در دریایی از الکترون های آزاد شناور هستند. برای مثال در تیغه فلزی روی، تعداد بسیار زیادی از یون های +Zn2 است در میان الکترون های آزاد شناور هستند؛ در واقع وجود همین یون های مثبت و همچنین وجود الکترون های آزاد است که باعث رسانایی الکتریکی جامدهای فلزی می شود! برای اینکه این مبحث را بهتر درک کنید باید مطالب مربوط به فصل سوم شیمی دوازدهم را از 82 کتاب درسی مطالعه کنید.
موفق باشید
سلام استاد خسته نباشید.ببخشید یه سوالی داشتم.ما میدونیم که نباید برای ترکیبات مولکولی که یه نوع از اونها وجود داره از قواعد نام گذاری استفاده کنیم.اگه تو کنکور سوالی بدن مثلا HCL یا H2S و از پیشوند یونانی استفاده کردن تو سوال اونوقت اون جواب درست حساب میشه یا غلط؟
یعنی H2S رو بده و بگه اسمش چیه اگه تو گزینه ها دی هیدروژن مونو سولفید گذاشت درست حسابش کنیم یا غلط؟
سلام سلامت باشید. بله باید غلط در نظر بگیرید
سلام ببخشید تو کتاب گفته خواص شیمیایی عنصرها در هرگروه مشابه است اگه بجای مشابه بگه یکسان جمله غلط میشه؟
سلام. بله قطعا! از نظر علمی خواص شیمیایی عنصرها در یک گروه مشابه همدگیر است اما از نظر مقداری یکسان نیست!
سلام استاد وقتتون بخیر
ببخشید مفهوم حجم مولی چرا فقط برای موادی که حالت فیزیکیشون گازه به کار میره؟
چرا برای جامد و مایع به کار نمیره؟
سلام وقت شما هم بخیر.
حجم مواد در حالت فیزیکی جامد یا مایع در دما و فشار متغیر، تغییر آنچنانی ندارد ولی تغییر حجم گازها، با تغییر دما و فشار، بسیار محسوس خواهد بود.
موفق باشید
سلام استاد خسته نباشید.یک سوال:H2S یک ترکیب مولکولی است.نام آن باید (دی هیدروژن مونو سولفید)باشه درسته؟چرا تو کتاب و در اینترنت هیدروژن سولفید مینویسه؟
باتشکر.
سلام دوست عزیز. ترکیبات مولکولی که فقط یک حالت برای آنها وجود دارد نیازی به استفاده از پیشوند یونانی نیست. مثلا ترکیب بین هیدروژن و گوگرد فقط یک حالت دارد و آن هم به صورت H2S است. اما مثلا ترکیب بین گوگرد و اکسیژن هم به صورت SO2 وجود دارد و هم به صورت SO3.
زمانی که ترکیب مولکولی بین دو اتم فقط یک حالت داشته باشد نیازی به استفاده از پیشوند یونانی نیست زیرا آن چیز که عیان است چه حاجت به بیان است….
موفق باشد
سلام استاد ببخشید چطوری دقتمون رو سر جلسه آزمون افزایش بدیم و تمرکز خیلی خوبی داشته باشیم؟؟؟
آخه جواب سوالات رو بلدیم، فقط استرس کارمونو خراب میکنه😪
با سلام. لطفا فیلم آموزش ۵ مرحله ای یادگیری شیمی را ببینید چون به طور کامل توضیح داده شده است. موفق باشید
سلام استاد خسته نباشید
در هر دوره از چپ به راست خصلت فلزی کاهش پیدا میکنه و هرچی خصلت فلزی بیشتر باشه واکنش پذیری هم بیشتره
علت اینکه واکنش پذیری Zn از Fe بیشتره چیه؟
سلام به شما. سوالی که پرسیدید مربوط به فصل دوم شیمی دوازدهم می باشد. توضیحاتی که در رابطه با خصلت فلزی در شیمی یازدهم مطرح شده به صورت کلی است! جزئیات آن در مبحث الکتروشیمی بررسی می شود.
در واقع مقایسه دقیق خصلت فلزی عنصرها را از روی جدولی به نام «جدول پتانسیل کاهشی» بررسی می کنیم!
بر طبق جدول پتانسیل کاهشی، هر فلزی که E کمتری داشته باشد، بهتر الکترون از دست می دهد و در نتیجه خصلت فلزی بیشتری دارد!
در جدول پتانسیل کاهشی فلز Zn دارای E=-0/76 و فلز Fe دارای E=-0/44 است؛ بنابراین طبق نکته چون فلز Zn دارای E کمتری است پس راحت تر الکترون از دست می دهد و در نتیجه خصلت فلزی بیشتری دارد.
موفق باشید
سلام استاد وقتتون بخیر
من برای حل مسائل استوکیومتری نمیخوام اصلاً هیچ کسری رو از حفظ کنم
بلکه میخوام اونا رو فقط بفهمم
توی هر سوال استوکیومتری یا رابطه رو به ما میده یا خودمون یه رابطه رو بلدیم و با توجه به اون روابط میایم سوال رو حل میکنیم
خب من نمیخوام الآن هیچ کسری رو حفظ کنم
من میام ۲تا کسر مینویسم و رابطهها رو توی مخرج قرار میدم مثلاً هر NAتا مولکول۱۸gجرم داره
میام توی مخرج یه کسرNAویکی دیگه۱۸gودر نهایت به جواب میرسم
استاد من فقط میخوام اون کسرهارو بفهمم ونمیخوام اصلا حفظ کنم
به نظر شما این کار من درسته؟
چون فقط یه نسبته که ما اینو توی ریاضیات دبستان یاد گرفتیم
با سلام به شما دوست گرامی.
قطعا حفظ کردن بدون فهمیدن بزرگترین اشتباه ممکن در شیمی است! به خصوص مبحث مفهومی و مهمی مثل استوکیومتری!
قطعا شما باید ابتدا مفاهیم استوکیومتری را به خوبی درک کنید و روابطی را که منجر به حل مسائل می شود به صورت اثبات شده یاد بگیرید! در این صورت ناخودآگاه چه بخواهید چه نخواهید کسرهای پیش ساخته را حفظ خواهید شد!
مانند اتفاقی که در دوره استوکیومتری رقم خورده است. موفق باشید
سلام استاد وقتتون بخیر
ببخشید حجم مولی هر گازی در شرایط STP میشه ۲۲/۴Lیا۲۲۴۰۰mL
آیا بر عکس این جمله هم درسته؟
هر گازی که حجم مولیش ۲۲/۴L باشه حتما در شرایط STP قرار داره؟
با توجه به اون رابطه معروف فکر نکنم این جمله،جمله درستی باشه
با سلام. به نکته زیبایی اشاره کردید. خیر برعکس جمله درست نیست! زیرا براساس رابطه معروف گازها، ممکن است دما و فشار مقادیری به غیر از دمای صفر درجه سانتی گرا و فشار 1 اتمسفر باشند! برای اینکه این موضوع را بهتر درک نمایید اینجا کلیک کنید
سلام استاد ایا ثابت تعادل و فرمول ان فقط برای اسید و باز های ضعیف مطرح هست یا اینکه شامل اسید و بازقوی هم میشود
با سلام. ثابت تعادل برای واکنش های تعادلی مطرح می شود. اما کتاب درسی شیمی دوازدهم در جدول صفحه ۲۳ کتاب درسی، برای اسیدهای قوی نیز ثابت تعادل مطرح کرده است، با این تفاوت که ثابت تعادل اسیدهای قوی به صورت کیفی مطرح می شود اما ثابت تعادل برای اسیدهای ضعیف و بازهای ضعیف به صورت کمی بررسی می گردد.
به عبارت دیگر برای اسیدهای قوی میگوییم ثابت یونش آنها بزرگ یا بسیار بزرگ است و برای اسیدهای ضعیف و بازهای ضعیف مقدار ثابت تعادل را به صورت عددی گزارش میکنیم (آن هم عددهای بسیار کوچک).
موفق باشید
سلام استاد وقتتون بخیر
ببخشید عنصر هلیم چرا در گروه۱۸ جدول تناوبی قرار داره؟
اصل آفبای اون به ۱s2 ختم میشه پس باید توی گروه دوم باشه
ولی چرا توی گروه۱۸ هستش؟
با سلام به شما دوست گرامی.
توجه داشته باشید که مبنای طبقه بندی عنصرها در جدول تناوبی، تشابه رفتار شیمیایی عنصرها در یک گروه است.
با بررسی رفتار شیمیایی هلیم، دانشمندان نتیجه گرفتند که رفتار این عنصر کاملا مشابه گازهای نجیب است به همین دلیل هلیم را در میان گازهای نجیب طبقه بندی کردند.
در صورتی که عنصرهای گروه دوم، رفتار متفاوتی نسبت به گازهای نجیب از خود نشان میدهند.
موفق باشید
سلام وقت بخیر خواستم بپرسم توی پاک کننده ها Na مثبت یا حالا یون مثبتی که داره شامل بخش قطبی نمیشه؟
با سلام. توجه داشته باشید که در پاک کننده های صابونی، تنها قسمت آنیونی دارای دو بخش قطبی و ناقطبی است. قسمت کاتیونی صابون، بخش قطبی یا ناقطبی محسوب نمیشود!
یعنی در پاسخ به سوال شما باید بگوییم خیر! یون مثبت بخش قطبی محسبو نمی شود!
سلام خداقوت. سوالی داشتم ازتون. میخواستم بدونم برای کسانی که دوره نخبگان شیمی رو خریداری کردن ، لازمه که نکات گفته شده در اموزشهای رایگان سایت رو هم دنبال کنن؟ ممکنه داخل اونها نکته جدیدی گفته شده باشه؟ ممنون میشم راهماییم کنید.
با سلام و وقت بخیر. با توجه به اینکه آموزش های دوره نخبگان شیمی یک منبع کامل برای هر سه پایه محسوب می شود اما مشاهده آموزش های رایگان سایت خالی از لطف نیست و جنبه مروری خوبی برایتان خواهد داشت. توصیه می شود در کنار آموزش های دوره نخبگان، آموزش های رایگان را در قالب مرور نکات، مشاهده کنید.
موفق باشید
سلام وقت بخیر. استاد دبیر شیمی مدرسه گفتن که پیوند های دوگانه و سه گانه هم گروه عاملی ناقطبی حساب میشن واقعا اینطوره؟
با سلام به شما دوست عزیز. بله از نظر علمی پیوندهای دوگانه یا سه گانه گروه عاملی ناقطبی محسوب می شوند اما در تست های کنکور سراسری و یا آزمون های آزمایشی، آن ها را به عنوان گروه عاملی در نظر نمیگیریم.
سلام استاد یه سوالی داشتم اینکه ایا در واکنش های تعادلی همواره در طی واکنش سرعت رفت و برگشت با هم برابر هست یا فقط در لحظه ی خاصی سرعت رفت و برگشت باهم برابر میشوند؟
سلام به شما دوست عزیز.
در واکنش های تعادلی از لحظه تعادل به بعد، سرعت واکنش رفت با سرعت واکنش برگشت برابر است. یعنی هم در لحظه تعادل و هم در لحظه های بعد از برقراری تعادل، سرعت واکنش رفت و برگشت برابر می باشد. اما قبل از برقراری تعادل سرعت واکنش رفت و برگشت برابر نیست.
سلام وقتتون بخیر استاد سوالم اینه که ابی که قطبی هست و الکترولیته اگر حل شونده ای بهش اضافه کنیم چه قطبی چه ناقطبی و این ماده به صورت مولکولی حل بشه بین مولکولای ابو این ماده فرضی نیروی بین مولکولی برقرار میشه درباره ی رسانایی این ماده چه نظری میشه داد ایا اب رسانایی کم خودشو حفظ میکنه یا ن