
پرسش و پاسخ با استاد
- ابتدا وارد حساب کاربری خود شوید از طریق بخش «ورود یا عضویت» و سپس به این صفحه بازگردید تا بتوانید سوال خود را مطرح کنید.
- ❗️ به سوالات تکراری پاسخ داده نخواهد شد. لطفاً پیش از پرسش، سوالات دیگر دانشآموزان را مرور کنید.
- 🎥 سوالات کوتاه که پاسخ آنها در ویدیوهای آموزشی رایگان سایت موجود است، مجدد پاسخ داده نمیشوند.
- 🧪 سوالاتی که مربوط به دوره پیشرفته نخبگان شیمی باشد، به منظور رعایت حق شرکتکنندگان این دوره، پاسخ داده نمیشوند.
- 🧮 به سوالات محاسباتی پاسخ داده نمیشود، اما نکات کلیدی حل مسائل توضیح داده خواهند شد.
📝 سوالات شما پس از تایید منتشر خواهند شد و در صورتی که سوال مطابق شرایط بالا باشد، طی ۲۴ تا ۴۸ ساعت آینده پاسخ داده خواهد شد.
محل پرسیدن سوال
برای اینکه در این صفحه، سوالتان را بپرسید ابتدا باید وارد حساب کاربریتان شوید. در صورتی که حساب کاربری ندارید در سایت عضو شوید. جهت ثبت نام یا ورود اینجا کلیک کنید
برای ارسال سؤال باید وارد سایت شوی دوست عزیز 👻

عنوان سؤال: مطالعه شیمی دهم در تابستان نهم به دهم
سلام به شما دوست خوبم. توی تابستون بهتره کل فصل اول شیمی دهم رو بخونید. بیشترش رو نیازی نیست. اگر هم بتونید نصف فصل اول شیمی دهم رو بخونید بازهم عالیه. اصلا به فکر خوندن کلش نباشید چون باید مطالب رو مزه مزه کنید تا به خوبی برای شما نهادینه بشه. ساعت مطالعه خیلی مطرح نیست بیشتر کیفیت مطالعه شما مطرحه. اگر موقع مطالعه در روز یا یک روز در میون نیم ساعت هم وقت بزارید و لی با انرژی و حس خوب همراه باشه ارزشش از ساعت ها وقت گذاشتن بی انرژی و با حال بد ارزشمندتره
عنوان سؤال: تناقض ظاهری متن کتاب
سلام بله قطعا شما باید 66 درصد رو در نظر بگیرید چون الان توی سال 2025 هستیم.
عنوان سؤال: بررسی تست ترکیب عناصر سیارات
سلام استاد. من دارم یک تست رو حل میکنم و سوال اینه:
در میان عنصرهای سازندهی سیارهی ……، عنصر …… پس از ……، بیشترین فراوانی را دارد.
گزینهها: ۱. زمین – اکسیژن – آهن ۲. مشتری – هیدروژن – هلیم ۳. زمین – سیلیسیم – اکسیژن ۴. مشتری – کربن – هلیم
استاد، مگه همهی گزینهها به جز گزینهی ۲ درست نیستند؟ پس چرا پاسخ درست، فقط گزینهی ۱ اعلام شده؟
سلام دوست عزیزم
حق با شماست. گزینه 3 و 4 این تست دارای اشکال هستند. قطعا باید گزینه 3 و 4 تغییر کنه. برای مثال اگر توی گزینه 3 جای سیلیسیم و اکسیژن عوض بشه و همچنین توی گزینه 4 جای کربن و هلیم عوض بشه، اون وقت دیگه شما به جواب واحدی می رسید.
موفق باشید…
عنوان سؤال: درصد خلوص و نقش جرم ماده محصول در حل مسئله
با سلام به شما دوست خوبم
با تشکر از سوال خوبتون
پاسخ سوال شما به صورت ویدیویی ضبط شد و در سایت قرار گرفت.
برای نشاهده پاسخ ویدیویی سوالتون اینجا کلیک کنید
موفق باشید…
عنوان سؤال: آیا میتوان اتمهای هیدروژن و هلیوم را «ذره» نامید؟
با سلام به شما دوست خوبم
واژه «ذره» یک لفظ کلی هست و به هرچیزی می تونه گفته بشه. حتی به عنصرها و مولکول ها می تونیم بگیم ذره.
امیدوارم پاسخ سوالتون رو گرفته باشید و ابهامی نمونده باشه.
موفق باشید…
عنوان سؤال: پرسشهای مفهومی از اصل آفبا و آرایش الکترونی
با سلام دوست خوبم
ممنون از سوال های خوبتون. پاسخ این سوالات شما به صورت ویدیویی ضبط شد.
برای مشاهده پاسخ سوال اولتون اینجا کلیک کنید
برای مشاهده پاسخ سوال دومتون اینجا کلیک کنید
برای مشاهده پاسخ سوال سومتون اینجا کلیک کنید
برای مشاهده پاسخ سوال چهارمتون اینجا کلیک کنید
موفق باشید…
عنوان سؤال: آیا عناصری غیر از آلومینیوم میتوانند هم الکترون بدهند و هم به اشتراک بگذارند؟
لام به شما دوست خوبم
سوال خیلی خوبی پرسیدید.
سوال شما به صورت ویدیویی ضبط شد و در سایت منتشر شد.
برای مشاهده پاسخ این سوال اینجا کلیک کنید
موفق باشید
عنوان سؤال: از کدام سمت واکنش، موازنه را شروع کنیم؟
عنوان سؤال: یافتن الکترون و نوترون از تعداد پروتون
سلام به شما دوست گرامی.
چون گفتید عنصر، به این معنیه که تعداد پروتون با الکترون برابره. یعنی با داشتن تعداد پروتون، تعداد الکترون به راحتی به دست میاد.
اما در رابطه تعداد نوترون هیچ اظهار نظری نمیشه کرد. چون اطلاعات مسئله کافی نیست. یا باید در کنار تعداد پروتون، عدد جرمی هم به ما داده بشه یا باید اختلاف تعداد پروتون و نوترون رو به ما بده. اگر عدد جرمی رو به ما داد، تعداد نوترون میشه اختلاف عددجرمی و تعداد پروتون. و اگر اختلاف تعداد پروتون و نوترون رو به ما بده، اون موقع کافیه اون مقدار اختلافی که به ما داده رو با تعداد پروتون جمع کنیم تا تعداد نوترون به دست بیاد. چون تعداد نوترون یا با پروتون برابره یا بیشتر از تعداد پروتونه. برای اینکه این مطلب رو بهتر درک کنید اینجا کلیک کنید
موفق باشید
عنوان سؤال: چه فرقی بین آخرین زیرلایه پرشده و زیرلایه بیرونی هست؟
سلام به شما دوست گرامی
منظور از آخرین زیرلایه ای که از الکترون اشغال میشه، این هست که به ترتیب پرشدن زیرلایه ها به ترتیب اصل آفبا توجه کنیم. مثلا توی عنصرهای واسطه تناوب چهارم، طبق ترتیب اصل آفبا، زیرلایه 4s زودتر از زیرلایه 3d پر میشه. یعنی زیرلایه 3d آخرین زیرلایه ای هست که براساس ترتیب اصل آفبا توسط الکترون اشغال میشه.
اما اگر خواسته سوال، بیرونی ترین زیرلایه ای باشه که توسط الکترون اشغال میشه، این بار دیگه کاری به ترتیب اصل آفبا نداریم. بلکه باید به ترتیب آرایش الکترونی یعنی ترتیب ضرایب توجه کنیم. در مثال بالا، در یک عنصر واسطه تناوب چهارم ، زیرلایه 4s نسبت به 3d بیرونی ترین زیرلایه محسوب میشه. چون ضریب بزرگتری داره.
برای اینکه این موضوع رو بهتر درک کنید و به صورت ویدیویی پاسخ این سوال رو ببینید، اینجا کلیک کنید
موفق باشید
عنوان سؤال: چرا مواد یونی در گستره دمایی بیشتری مایع میمانند؟
با سلام. این سوال به صورت تخصصی مربوط به محتوای فصل سوم شیمی دوازدهم از دوره نخبگان شیمی هست. می تونید دوره نخبگان شیمی دوازدهم رو تهیه کنید و پاسخ سوالتون رو واضح و صریح دریافت کنید.
موفق باشید
عنوان سؤال: چرا حذف دیوارهٔ متخلخل ،اختلاف پتانسیل سلول گالوانی را از بین نمیبرد؟
سلام.
نقش دیواره متخلخل، جلوگیری از مخلوط شدن مستقیم الکترولیت ها باهم و خنثی نگه داشتن محلول هر کدام از نیم سلول هاست تا کاتد به انجام نیم واکنش کاهش ادامه بده و آند هم به انجام نیم واکنش اکسایش ادامه بده. با برداشتن دیواره متخلخل، الکترولیت دو نیم سلول به طور مستقیم با هم مخلوط میشن و بین کاتیون نیم سلول کاتد و تیغه فلزی آند به طور مستقیم واکنش شیمیایی انجام میشه و مستقیما در درون محلول باهم تبادل الکترون انجام میدن و دیگه دلیلی وجود نداره که الکترون از طریق سیم مبادله بشه. و چون الکترون از طریق سیم انتقال پیدا نمیکنه ولت سنج هم عددی رو نشون نمیده.
موفق باشید…
عنوان سؤال: مباحث پر بازده شیمی ۳ برای پاسخ به ۵ تا ۸ سؤال
با سلام به شما دوست خوبم. قطعا سه فصل اول شیمی دوازدهم.
موفق باشید
عنوان سؤال: سیرنشده بودن ترکیبات آلی و نقش پیوندهای کربونیل
سلام.
ترکیبات آلی که حاوی یک یا چند پیوند دوگانه یا سه گانه بین اتم های کربن هستند، سیرنشده (غیراشباع) محسوب میشن. در واقع سیر شده یا سیر نشده بودن یک ترکیب آلی به پیوندهای کربن – کربن بستگی داره.
موفق باشید…
عنوان سؤال: چرا الکتروندهی روی از مس برخلاف روند دورهای بیشتر است ؟
سلام به شما دوست خوبم. توی شیمی یازدهم، قاعده ای که برای مقایسه خصلت فلزی و نافلزی مطرح شده یه چیز کلی هست و به عنوان یک قاعده همیشگی نمیشه ازش استفاده کرد چون برای همه عنصرها صدق نمی کنه. فرم کامل تر و دقیق تر مقایسه خصلت فلزی یا نافلزی توی فصل دوم شیمی دوازدهم مطرح شده و اونم مربوط میشه به «جدول پتانسیل کاهشی».
طبق قاعده شیمی دوازدهم، هر عنصری که توی جدول پتانسیل کاهشی بالاتر باشه الکترون دهی کمتر و هر عنصری که توی این جدول پایین تر باشه الکترون دهی بیشتری داره. بر طبق این جدول چون «روی» موقعیت پایین تری نسبت به «مس» داره پس الکترون دهی «روی» بیشتره و در نتیجه خصلت فلزیش هم بیشتره.
موفق باشید…
عنوان سؤال: توضیح سلول نور–الکتروشیمیایی در پایان فصل دوم
سلام به شما دوست خوبم.
سلول نورالکتروشیمیایی یک سلول گالوانی هست و برای انجام واکنش اکسایش و کاهش در این نوع سلول از نور استفاده میشه. یکی از مشکلاتی که توی بحث سلول های سوختی مطرح بود، کمبود گاز هیدروژن بود که برای تهیه گاز هیدروژن از برقکافت آب استفاده می کردیم ولی برقکافت آب نیاز به هزینه و انرژی زیادی داشت. اما سلول نورالکتروشیمیایی میتونه با کمترین هزینه و از طریق انرژی پاک و تجدید پذیر نور خورشید برامون گاز هیدروژن تولید کنه.
سلول نورالکتروشیمیایی از دو تیغه سیلیسیمی و پلاتینی تشکیل شده که هر دو تیغه در آب قرار گرفتن. زمانی که نور به تیغه سیلیسیمی برخورد می کنه، سیلیسیم برانگیخته میشه و با آب واکنش میده در نتیجه عمل اکسایش صورت میگیره بنابراین سیلیسیم نقش آند رو داره. الکترون هم از طریق سیم به سمت پلاتین میره و عمل کاهش در محیط پلاتین انجام میشه. البته خود پلاتین دچار کاهش نمیشه بلکه آبی که در اطراف تیغه پلاتینی هست الکترون رو میگیره و دچار کاهش میشه. در اثر کاهش آب، گاز هیدروژن تولید میشه در نتیجه ما به هدفمون از سلول های نورالکتروشیمیایی که تولید هیدروژن بود میرسیم.
عنوان سؤال: کتاب واکنشهای بیقاعده و روش حفظشان
سلام به شما دوست گرامی. این واکنش یک واکنش قاعده دار هست. طبق قاعده ی موجود در فصل اول شیمی دوازدهم، از واکنش اکسید نافلز با آب، اسید تولید میشه. SO3 یک اکسید نافلزه و از واکنشش با آب، سولفوریک اسید تولید میشه. اگر آموزش واکنش نویسی من رو که توی سایت به صورت رایگان قرار گرفته ببینید، تمام واکنش های قاعده دار شیمی دهم و یازدهم توش آموزش داده شده به جز یک سری واکنش ها که قواعدشون مربوط به شیمی دوازدهمه مثل همین واکنش. این قواعد از شیمی دوازدهم توی دوره نخبگان شیمی مفصل تدریس شده، در صورت تمایل می تونید دوره نخبگان دوازدهم رو تهیه کنید و پاسخ سوالتون رو کامل دریافت کنید.
موفق باشید
عنوان سؤال: کاربرد بازده درصدی در مسائل تناسب واکنشها
با سلام به شما دوست عزیز.
توی مسائل استوکیومتری، اگر بخوایم از روش تناسبی استفاده کنیم، به طور کلی بازده در کسر واکنش دهنده ضرب میشه نه فراورده.
اگر توی سوالی دو تا واکنش داشته باشیم و هر دو واکنش بازده درصدی جداگانه داشته باشن، چند حالت وجود داره:
1- درصورتی که بخوایم از واکنش دهنده واکنش اول به واکنش دهنده واکنش دوم برسیم، بازده هر واکنش رو در واکنش دهنده ی اون واکنش ضرب می کنیم
2- در صورتی که بخوایم از فراورده واکنش اول به واکنش دهنده واکنش دوم برسیم، فقط باید بازده واکنش دوم رو در واکنش دهنده واکنش دوم ضرب کنیم.
3- در صورتی که بخوایم از واکنش دهنده واکنش اول به فراورده واکنش دوم برسیم، در صورتی که واکنش ها عضو مشترک داشته باشن، فقط کافیه بازده واکنش اول رو در واکنش دهنده واکنش اول ضرب کنیم.
4- در صورتی که بخوایم از فراورده واکنش اول به فراورده واکنش دوم برسیم، نیازی به تاثیر هیچ کدوم از بازده ها نیست.
.البته توضیحاتی که دادم حالت کلی داره و با توجه به مفهوم سوال ممکنه استراتژی حل یه چیز دیگه باشه، بهتر بود متن سوالتون رو در پاسخ به توضیحاتم ارسال کنید تا بهتر بتونم راهنماییتون کنم
موفق باشید.
عنوان سؤال: قطبیت مولکولی، اتمهای مرکزی و مفهوم «حلشدن»
سلام به شما دوست خوبم.
پاسخ سوال اولتون: خیر. چون هیدروکربن ها هم ترکیب آلی محسوب میشن و بخش قطبی ندارن.
پاسخ سوال دوم: بله. اگر دو تا اتم مرکزی داشته باشیم و فقط یکی نقطه داشته باشه، اون موقع باز هم مجموعشون رو نقطه دار فرض می کنیم.
پاسخ سوال سوم: منظور از حل شدن یعنی تشکیل نیروی جاذبه بین مولکولی! پیوند کوالانسی یا یونی تشکیل نمیشه بلکه نیروی جاذبه بین مولکولی بینشون تشکیل میشه.
موفق باشید
عنوان سؤال: مطالب پیش نیاز فصل اول شیمی دوازدهم
با سلام به شما دوست خوبم.
پیش نیازهای ضروری فصل اول شیمی دوازدهم عبارت اند از:
1-مبحث گروه های عاملی به خصوص کربوکسیلیک اسیدها و استرها از فصل دوم و سوم شیمی یازدهم
2- واکنش استری شدن و آبکافت استر از فصل سوم شیمی یازدهم
3- مسائل انواع غلظت (به خصوص غلظت مولی) از فصل سوم شیمی دهم
4- مبحث استوکیومتری یک ماده و استوکیومتری واکنش از فصل اول و دوم شیمی دهم + فصل اول شیمی یازدهم
موفق باشید
با سلام به شما دوست خوبم
اگر به روش اکسایش-کاهش می خواهید موازنه کنید باید از سمت واکنش دهنده ها موازنه رو شروع کنید (طبق روشی که در دوره نخبگان شیمی آموزش داده شده)
اما اگر به روش عادی میخواید موازنه کنید باید به ماده ای ضریب 1 بدید که فقط در ساختار دو ماده باشه و ترجیحاً تک عنصری نباشه. این ماده هر سمتی که بود بهش ضریب 1 میدید و موازنه رو شروع می کنید.
موفق باشید.